Gepost door: richardwentzel | 27 september 2010

Een basis leggen voor vertrouwen… is dat moeilijk?

Eerder schreef ik over de 4 belangrijke elementen die bijdragen aan vertrouwen: integriteit, intentie, capaciteit en resultaten (Covey). Kan iedereen een basis leggen voor vertrouwen?

Niet alles is natuurlijk aan te leren, integriteit en intentie liggen namelijk dicht bij jezelf – veel mensen vergeten hier echter iets over te melden. Wat ik zie is dat er heel vaak ‘operationeel’ met elkaar gesproken wordt – waarbij met name het ‘hoe’ naar voren komt. Het onderbouwen middels het ‘waarom’ geeft veel inzicht voor de ander en hiermee leer je elkaar te begrijpen.

Wat zijn je beweegredenen om met iemand contact te hebben? Dienen deze beweegredenen een gezamenlijk doel? Is het duidelijk voor je gesprekspartner dat je het beste met iemand voor hebt? Dit kun je duidelijk maken door tijdens gesprekken aan te geven wat voor jou belangrijk is. Daarbij geldt ook: als je iets van jezelf geeft krijg je ook iets terug.

Voorbeeld: Er zijn regelmatig coachees die vast zitten en even niet meer weten welk pad voor hen (m/v) het beste is. Naar aanleiding van een stappenplan loopbaantraject en op advies van de manager maakt  hij een afspraak met mij als coach. Voor mij is het logisch dat de gesprekken die ik heb vertrouwelijk zijn en dat het begeleiden ertoe moet leiden dat hij datgene gaat doen waar zijn passie ligt en waar hij goed in is of goed in wil worden – het maakt me niet uit waar, binnen of buiten de eigen organisatie. Ik heb daar geen belang in – alhoewel ik altijd hoop positieve wederzijdse afhankelijkheid met de eigen organisatie te vinden.

Je kunt je voorstellen dat wanneer ik dit bij de start van een gesprek niet vertel en de mensen mij niet kennen, zijzelf een invulling zouden kunnen gaan geven aan mijn ‘intenties’ en met angst en beven aan tafel zitten. ‘Mijn baas betaalt zijn vergoeding… wat wil hij?’, ‘Kletst hij dit straks door aan mijn manager?’  en  ‘Ik vertel maar niet teveel, ik weet niet precies waar hij naartoe wil..’. Kortom, geen vertrouwen. In de relatie coach-coachee betekent dit dat er geen vruchtbare samenwerking zal zijn, zonder open communicatie is het wat lastig feedback of hulp geven.

Voor mij is het dus essentieel eerst te vertellen wat mijn intenties zijn en te vertellen wat ik belangrijk vind in de samenwerking (intenties) – daarnaast is het cruciaal daar ook naar te handelen (integriteit). Doe ik dit niet dan is het vrijwel onmogelijk samen successen te behalen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

<span>%d</span> bloggers liken dit: