Hoe vaak hoor je de succesverhalen… “Als je echt iets wilt, dan kún/krijg je het ook!’. Prachtig allemaal. Je leest er een goed boek over (bijvoorbeeld ‘Synchroniciteit’) of een iets minder goed boek (‘The Secret’) en prent het je allemaal in. En toch blijkt het niet te werken…. wat gaat er mis?
Figuur 1. Het dilemma ‘wel in actie komen/niet in actie komen’ #toc
Als een droom een droom blijft kunnen mijns inziens drie zaken aan de hand zijn:
-
De droom is geen missie
-
De behoefte aan zekerheid is onevenredig groot of is onderkend
-
Het proces voor verandering is niet veilig.
Een aantal jaar geleden droomde ik ervan om met mijn zeilboot de zeeën te bevaren. Prachtig leek me dat! Of ergens toch niet? Ik ben doodsbang voor de storm die kan opsteken en ik vermoed dat mijn bijnaam ‘kapitein zeeziek’ zal zijn. Nee, dat moet maar een droom blijven. En daar is niets mis mee! Ik kan genieten van verhalen van mensen die het wel doen of gedaan hebben, zelf zal ik het waarschijnlijk nooit doen. Het is daarmee geen ‘missie’ – een missie is iets wat absoluut gaat slagen omdat 1. je het écht wilt, 2. je het kunt 3. het heel goed bij je past. Mijn missie is om veel mensen en organisaties dichter bij zichzelf te brengen zodat ze excelleren en daarmee zowel hun eigen leven als dat van anderen kunnen verrijken. Dit past bij mij, omdat o.a. ‘respect en integriteit’, ‘ontwikkelen van potentieel’ en ‘nut’ waarden zijn waar ik naar leef. Daarmee wordt mijn missie geen droom, integendeel – ik onderneem dagelijks stappen om hier invulling aan te geven! Wat is uw missie?
De behoefte aan zekerheid is onevenredig groot of is onderkend
Om de één of andere reden is bij veel mensen het beeld ontstaan dat wanneer men een ogenschijnlijke grote verandering wil inzetten, de behoefte aan zekerheid recht-evenredig meebeweegt. Terecht? Ik vermoed van niet. Stel: Ik wil een eigen onderneming starten. Ik kan dan ZZP’er worden of bijvoorbeeld een Multinational oprichten. De stap naar de Multinational lijkt enorm risicovol en geeft een groot gevoel van onzekerheid. De minimale zekerheid die ik echter wil hebben is dat ik voor mezelf en mijn familie kan blijven zorgen. De keuze voor ZZP of een grotere onderneming verandert daar niets aan, sterker nog – alhoewel het niet zo lijkt loop ik als ZZP’er meer risico als het gaat om financiële aansprakelijkheid. Weinig mensen stellen zich de vraag hoeveel minimale zekerheid men nodig heeft. Het is een vraag om te beantwoorden, want zekerheid is een terechte basisbehoefte! Welke minimale zekerheid heeft u nodig voordat u de stap kunt zetten?
Het proces voor verandering is niet veilig
Om een stap te zetten in de richting van de missie is aardig wat moed nodig. Regelmatig spreek ik ondernemers die van oorsprong een technologische achtergrond hebben en ondernemer zijn geworden omdat ze op die manier hun eigen ideeën konden uitwerken én er wat geld mee konden verdienen. Dit groeide en groeide, waardoor de passie voor de techniek naar de achtergrond werd geschoven en de ondernemer vooral aan het managen was. Als deze ondernemer er dan achter komt dat het werkelijke plezier ergens anders vandaan komt, zal hij of zij dit aan zijn of haar omgeving duidelijk moeten maken. Kan dit wel? Wat betekent dit voor de reputatie? Wordt men als ‘verliezer’ gezien? De vraag is of dit probleem zo groot is – stel dat een medewerker van de ondernemer bij hem of haar komt met een dergelijk verhaal, wat zou de ondernemer dan doen? Waarschijnlijk is het geen probleem en creëert hij of zij de mogelijkheid voor de medewerker om zijn passie te leven, zonder dat deze daar schade door oploopt. Wanneer er een sfeer van openheid en vertrouwen binnen de organisatie heerst zal het proces moeiteloos en met zorg verlopen. Hoe zit het met de openheid en het vertrouwen binnen uw organisatie?
Het ‘leven van een droom’ is mooi. Het zorgt regelmatig voor een staat van ‘flow’ waarin u anderen kunt meenemen en waar energie zichtbaar wordt! Hoe vaak ziet u dit om u heen? Hoeveel mensen neemt u mee in uw flow?
Geef een reactie