Gepost door: richardwentzel | 16 februari 2011

Toys 4 Boys

Het is gelukt. Binnen 6 weken 10,5 kilo afvallen, en niet omdat ik afvallen zo fijn vind. Extrinisieke motivatoren (uitleg vorige blog) hebben me geholpen om mijn doel te bereiken.

Eind vorig jaar werd ik het een beetje zat. Overgewicht, weinig conditie en in december al opzien tegen het voetbaltoernooitje dat in maart is gepland. De meter tikte 93,5 kilo, daar waar mijn BMI aangeeft dat dit rond de 83 moet zijn… zo wil ik de 40 niet passeren.  Nu is afvallen zeker niet mijn hobby, dus ik heb alles uit de kast gehaald om mijn doel te bereiken. Belangrijk daarbij was om aansluiting te vinden bij een aantal van mijn intrinsieke motivatoren: Ik heb een passie voor techniek, vind het leuk om resultaten te halen en zichtbaar te maken, doe dingen graag samen en vind structuur belangrijk (waarden). Ik ben redelijk goed in duurloopsporten, heb techniek snel onder de knie, heb discipline en kan met anderen doelen bereiken (competenties). Mijn ambitie is om gezond de 40 te passeren. Ik selecteerde hierbij de volgende extrinsieke motivatoren:

  • Beloning: Een XBOX als ik binnen twee maanden de 85 kilo zou halen, een Kinect erbij bij 83 kilo (doel, techniek)
  • Samen met Monique en vrienden aangemeld op valtaf.nl, een social media site waarin je elkaars buddy kunt zijn en de voortgang van elkaar – en vooral van jezelf – bij kunt houden (samen, resultaat zichtbaar maken)
  • Opbouw van conditie: afgesproken met een collega om in november de 7-heuvelenloop hard te lopen (15 kilometer) en eerder dit jaar de Posbankloop. Direct ingeschreven voor één van de events. (samen, doel en resultaat)
  • Trainen met behulp van software op mijn Android, inclusief opbouwende intervaltrainingen. De software geeft tijdens het lopen/fietsen instructie of ik harder of zachter moet gaan en dit alles onder begeleiding van muziek. Ondertussen registreert het apparaat allerhande gegevens inclusief de afgelegde route – later te delen via een internetpagina (techniek, structuur, resultaten zichtbaar maken)
  • Voedingspatroon via good-old Sonja Bakker – ik weet iedere dag precies waar ik aan toe ben en hoef me er alleen maar aan te houden (structuur)
  • Tegen veel mensen verteld dat ik ermee bezig ben, om de druk hoog te houden (sociale controle)

KPI’s: Gewicht, Voortgang tov afvalplan, Verbrandde calorieën, Gelopen/gefietste afstand, Voortgang tov trainingsplan, Aantal SAS dagen (SAS = Schijt Aan Sonja), Aantal mensen dat weet van mijn plan, Complimenten van omgeving.

Het resultaat mag er zijn, al zeg ik het zelf. Uiteraard met liefdevolle aanmoediging van de kids (“Papa, je mag niet zoveel eten – anders duurt het zo lang voordat we de XBOX krijgen”) en Monique die voor de vorm meedeed en er nu wel mee mag stoppen.

Is het nu iets blijvends? Dat is nog wel een beetje de vraag, 6 weken is niet veel om een verandering in voedingspatroon voor elkaar te krijgen. Omdat ik doelen verderop in het jaar heb gesteld, namelijk mijn verjaardag en de hardloopwedstrijden, geloof ik erin dat ik het vol kan houden. Daarnaast is het Sonja Bakker boek nog niet klaar, we gaan nog vrolijk door met de weekmenu’s – deze zijn nog lekker ook. Mijn kleding zit prettiger, ik beweeg makkelijker en last but not least – ik heb beloofd dat ik de XBOX weer inlever als ik over de 85 kilo ga….

Uiteraard werkt het alleen doordat ik extrinsieke motivatoren heb gekozen die bij mij passen en waar ik dagelijks op gewogen wil worden (letterlijk) – sterker nog, ik doe de meting zelf omdat ik de KPI’s belangrijk vind. Het stimuleert me om door te gaan! Welke extrinsieke motivatoren passen bij u en uw doel?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

<span>%d</span> bloggers liken dit: