Gepost door: richardwentzel | 15 februari 2012

Waar energie samenkomt – Deel 3: Gaia Flow

Net aangekomen en de eerste nacht meegemaakt op mijn rots ben ik behoorlijk onder de indruk van wat er zich allemaal al heeft afgespeeld. Dat zou nog wat kunnen beloven voor de rest van de week! De zon stond die eerste ochtend in een prachtige blauwe lucht, tijd om de buurt te verkennen en in het ritme van de wildernis te treden. Dat valt nog niet mee. Deel 2 nog niet gelezen? Klik dan hier.

Deel 3 van de serie: ‘Waar energie samenkomt’ –  Gaia Flow.

De wereld zag er na de indrukwekkende Eleven Directions Ceremony verder nog hetzelfde uit als de dag ervoor. Nog steeds geen schaduw. De zon begon al aardig te stijgen, ik merkte dat ik in mijn hoofd bezig was met het proces. Wat moet ik nu doen? Wat heb ik geleerd? Daarnaast vol van de ervaring, de omgeving en allerhande beesten die ik nog nooit eerder in het wild heb gezien. Pelikanen, walvissen en een soort gieren met de kop van een kalkoen. Dat laatste is overigens meer mensen opgevallen, bij thuiskomst blijkt dit een kalkoengier te zijn. Deze gieren gebruikten mijn bergje om op te stijgen via de thermiek, prachtig om te zien en naarmate de week verstreek kwamen ze steeds dichterbij. Ik heb me geen moment afgevraagd wat de naam van het beest is, dat helpt ook om er meer van te genieten – op het moment dat je iets (maakt niet uit wat) een label geeft, ontstaat er afstand.

Iets ‘uit doen’

De eerste dag was fantastisch. Ik heb zo genoten van de enorme oceaan, het strand en de natuur – ik raakte niet uitgekeken, bijvoorbeeld van de walvissen die op grote afstand langskwamen en enorme fontijnen aan water de lucht in spoten. In de ochtend ben ik voorzichting naar beneden gegaan richting het strand en heb daar wat rondgekeken. Ons werd afgeraden om te gaan zwemmen, de oceaan heeft een sterke stroming én het strand loopt sterk af waardoor er grote golven op het strand slaan. Volgens mij is het niet gevaarlijker dan de zuid-west kust van Frankrijk, met één groot verschil. Als hier iets mis zou gaan zou het een dag duren voordat ze me gingen zoeken… Er staat me nog een mooi beeld bij op dat strand: Ik was op mijn wandelschoenen naar beneden gegaan, had daarmee een stukje over het strand gelopen en heb daarna mijn schoenen uitgedaan. Toen ik terugkwam bij mijn schoenen kwam ik haaks op de eerdere voetsporen terug. Ik zag daar ineens een paar schoenen staan, met rechts de afdrukken van  de schoenzolen en links daarvan de afdrukken van blote voeten. Prachtig, de symboliek van de achtergebleven schoenen was treffend. Ik was onderweg om afscheid te nemen, om dichterbij de natuur te komen.

Kijken zonder te denken

Terug op mijn berg merkte ik dat ik op de één of andere manier haast had. En dat terwijl er niemand op me zat te wachten en er geen dingen gedaan moesten worden. De ruimte die voor de rest van de week ontstond was ongekend. Ook op vakantie heb ik nooit het uitzicht op zo’n tijd onbekommerd niets te moeten. Tijd dus om alles los te laten. Eerst maar eens ergens een plek zoeken om te zitten, om vervolgens stom voor me uit te gaan zitten staren – dat is volgens mij de meest simpele uitleg van mediteren. En dat valt niet mee. Dat valt helemaal niet mee. Dat is eigenlijk de eerste 4 dagen helemaal niet gelukt. Het helpt om de aandacht ergens op te focussen, zoals de ademhaling of het tellen.  Dit voorkomt afleiding. Klopt, en zelfs dan was ik na een korte tijd de tel kwijt, met mijn hoofd bij het proces, mijn ogen gericht op de zee om te zien of ik nog een walvis zag en dús kon ik weer overnieuw beginnen. Als ik verder kwam dan 3 of 4 vond ik mezelf een hele vent.

Gaia Flow

Die zee van tijd die was ontstaan moest wel ergens mee gevuld worden. Omdat het mediteren eigenlijk van geen kant lukte en ik er behoorlijk onrustig van werd ben ik over gegaan met het praktiseren van Gaia Flow. Dat is eenvoudig uitgelegd ‘langzaam en met veel aandacht je ding doen’. Op deze manier is het echt mogelijk om een half uur te doen over het poetsen van tanden. Eerst heel langzaam lopen naar de tent voor de tandenborstel, dan heel langzaam lopen naar de plaats waar ik mijn tanden poetste en vervolgens heel langzaam poetsen. En dan natuurlijk nog terug. Bij het lopen gebruikte ik ook nog de techniek om een beetje op de buitenkant van mijn voeten te lopen, een techniek die vroeger gebruikt werd om te jagen. Op deze manier was de prooi dichtbij te benaderen zonder dat men opgemerkt werd. De Meesters kunnen dit zelfs zonder een takje waar ze op staan te laten breken – door op een andere manier om te gaan met massa en energie. Welnu, het wild wat wellicht normaal rondscharrelt op mijn berg had waarschijnlijk de avond daarvoor al lang de benen genomen.

Wind

Ik deed overigens een bijzondere ontdekking tijdens de Qigong oefeningen op mijn berg. Ik merkte dat als ik bezig was met deze oefeningen en zeker in combinatie met de Eleven Directions Ceremony, de wind altijd toenam. Dat was geweldig, zeker met mijn angst om bevangen te worden door de hitte. Vaak draaide de wind ook mee met de richting waarin ik de ceremonie deed. John had hierover al verteld en ik zag het als een spel van de natuur, waar ik mooi in paste.

Mijn avondeten bestond uit wat fruit en muesli-repen, eenvoudig en niet veel. Dat was ook belangrijk, want de dag erna zou ik beginnen met vasten. Drie dagen lang niet eten, wel drinken. We hadden een bijzonder recept meegekregen wat ik lang niet zal vergeten, daarover later meer. Liggend in mijn tentje, starend naar een maan met een prachtige halo eromheen, merkte ik dat de dag heel snel was gegaan. Ik besefte ook dat ik vooral druk was. Gedachten die niet stopten en constant alert om maar niets moois te missen. Terug naar de basis dus. Regel 3: relax. Net zolang ontspannen totdat ik mijn lichaam niet meer voelde. En dat is ook raar. Want toen dat gebeurde, schrok ik daar weer van, zodat ik weer nadacht. En toen kon ik weer overnieuw beginnen…

Volgende keer iets over vasten, contact, mijn grootste angst en de blijvende onrust op de berg waar altijd wind was.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

<span>%d</span> bloggers liken dit: